>Bagaimana Cara mengesan Trojan

>

Bagaimana Cara Mengesan Trojan

Trojan banyak tersebar dari pelbagai sumber, terutamanyamelalui aplikasi internet. Antaranya sumbernya adalah media komunikasi popular(social networks), pemidahan data email, attachment file, IRC, downloadsofware, file sharing, freeware software, laman lucah dan sebagainya. Tujuanutama trojan adalah untuk mencuri data pengguna seperti password onlinebanking, email, nombor kad bank, data peribadi dan sebagainya data bermanfaatuntuk hacker-hacker seluruh dunia.
Bagaimana untuk mengesan trojan? Adakah anda rasa selamatjika anda menggunakan antivirus tercanggih atau termahal. Tapi anda sebenartidak boleh merasa selamat kerana trojan terdapat lebih kurang 700jenis denganpelbagai kebolehan. Dengan adanya antivirus pun trojan boleh menyelinap masukke sistem komputer anda tanpa disedari.
Anda boleh mengesannya kedatangan trojan melalui kelainansistem komputer dari kebiasanya dan juga mengesannya melalui antivirus.Terdapat pelbagai tanda antaranya adalah:
> fail hilang
> muncul pelbagai window tak diundang ketika melayariinternet ataupun “task window”.
>hang saat membuka fail
>cursor mouse bergerak sendiri
>terbentuk tampilan window kosong diskrin
>fail rosak
>penampilan didesktop window berlaku perubahan yang bukandi setkan
>fail hilang atau disembunyikan
>fail berubah nama
>fail ikon program berubah
>dan banyak lagi perubahan bergantung kepada penyerangatau jenis trojan.
Namun diingatkan disini bahawa tanda-tanda diatas adalahtanda awal. Pun begitu trojan masih lagi boleh menyerang dan membiak tanpadikesan oleh pengguna.
Anda juga boleh mengesan trojan beroperasi  ketika anda menggunakan komputer ataumelayari internet dengan menekan CTLR+ALT+DEL secara serentak. Maka window iniakan muncul. Window task manager adalah menunjukan aplikasi yang sedangdijalankan oleh anda.
Contoh diatas adalah ketika saat saya sedang menyiapkan postini saya sedaang menaip post ini dan hanya microsoft word yang beroperasi.Sekiranya terdapat aplikasi lain yang bukan saya membukanya bermakna itu adalahtrojan dan anda end task program tersebut. Namun begitu ada juga trojan yangtidak berkesan dengan kaedah ini.
Anda juga boleh mengesan aplikasi yang berjalan denganmembuka “msinfo32.exe) di folder system window C:program files\commonfiles\microsoft shared\msinfo. Apa yang perlu anda periksa disini ialah pathname, .exe,.dll, nama fail dan adakah ianya yang sebetulnya.
Kaedah mengesan IP juga boleh digunapakai seperti kaedahNETSTAT dan TCPVIEW yang mana anda dapat mengesan kelainan IP address akibatserangan Trojan.
Pada post seterusnya saya akan mengesyorkan Apakah carauntuk menghapuskan Trojan.
Advertisements

14 thoughts on “>Bagaimana Cara mengesan Trojan

  1. “Apa yang perlu anda periksa disini ialah pathname, .exe,.dll, nama fail dan adakah ianya yang sebetulnya.”

    …… aku x paham la….”adakah ianya yang sebetulnya” … cam na nak tahu fail tu yg sebetulnya???

    .. sebab laptop aku nie aysik2 hang…
    please help me !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s