>Tips Bagaimana mencegah Virus dari masuk kedalam sistem laptop

>

Tips Bagaimana mencegah Virus dari masuk kedalam sistem laptop

Pembaca sekalian, tidak perlu risau kerana tips ini andatidak perlu membayar. Anda perlu bijak dalam memanfaatkan aplikasi yang telah sedia ada didalam sistem window anda samada window xp, window vista dan jugawindow 7. Langkahnya adalah lebih kurang sama antara ketiga-tiga window tersebut. Namun Tips ini sangat merbahaya kepada laptop anda kerana jika anda tersilapnya pasti akan merosakkan laptop anda.
Tips ini adalah untuk mencegah kemasukkan virus dari aktiviti “flash drive” seperti usb drive ataupun external hardisk serta yang seangkatan dengannya. Tahukah anda biasanya apabila flash drive dimasukkan kesistem hardware laptop, aplikasi autorun akan berlaku secara automatik sekiranya terdapat fail dalam flash drive anda. Jadi berkemungkinan besar jangkitan virus dari flash dari terjadi adalah 100%. Jadi tips ini adalah untuk mengelakkan perkara sedemikian berlaku. Disini diterangkan tips Bagaimana mencegah Virus dari masuk kedalam sistem laptop anda (menggunakan window 7).
Langkahnya, anda perlu buka menu “control panel” kemudian klik menu “system and security”.
Pada menu ini anda perlu klik pada menu “administrativetools”.
Kemudian  “double”klik pada menu “local security policy”.
Seterusnya “double” klik pada menu “software restrictionpolicies” dan kemudian klik kanan pada menu “Additional rules” dan tekan menu “new path rule…”.
Maka akan keluar paparan ini.
Pada paparan ini anda perlu menetapkan “path name”  yang dinamakan oleh sistem window untuk “flash drive” samada E: , F: ataupun abjad lain selaindari path name window anda (biasanya C atau D-pastikan dulu path name sebelum melakukan operasi ini). Sekiranya and meletakkan path name window anda disini maka selepas anda restart pasti anda tidak boleh membuka sistem laptop anda. Awas pastikan dahulu “path name” window anda.
Disini saya menetapkan “path name” flash drive saya adalahE: kerana secara automatik window membaca E: pada laptop saya. Kemudian padamenu “security level” tetapkan “disallowed”. Kemudian tekan “ok” dan restart window anda. Setelah anda restart window anda tidak menjalankan secara automatic untuk “flash drive” anda dan pasti tidak akan muncul virus tanpadisedari dari “flash drive” anda. Sekian dan selamat mencuba.
Advertisements

27 thoughts on “>Tips Bagaimana mencegah Virus dari masuk kedalam sistem laptop

  1. >@Cik Miera mungkin ada masalah pada sistem window awk.. cuba tekan F8 berulang kali masa mula2 on pc atau laptop kemudian pilih menu repair window. kalau siap restart window semula.. cuba dulu..

  2. >@Anonymouscuba cari lagi… kalau tak jumpa jugak pi ke my computer> organize>folder and search options>view dan tik pada show hidden files, folders or drive dan untick pada @hide extensions for known files type dan @hide proctected operating system files.

  3. >tengok pada antivirus,yang penting kena scan virus dulu sebelum membuka fail dari flash drive.. antivirus juga perlu up to date..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s