Kenapa Laptop Panas atau Laptop Overheating

>

Kenapa Laptop Panas atau Laptop Overheating Dan Bagaimana Mengesannya
Salam.. Tahukah pembaca sekalian tentang problem laptop overheating atau akibat dari kepanasan melampau processor laptop anda. Pernahkan anda mengalami laptop tiba-tiba mati tetapi boleh di “on” kembali atau tiba-tiba laptop anda “hibernate” ataupun shutdown. Ia adalah disebabkan laptop over heating (kepanasan melampau). Kejadian ini biasanya boleh berlaku akibat dari pelbagai sebab. Namun begitu sebelum memutuskan laptop overheating, perlulah anda memeriksa power option laptop anda.
Berikut disediakan tips laptop overheating bagaimana mengesannya.
1. > Periksa pengatucaraan kuasa atau power option. Power option berfungsi untuk meneliti daya ketahanan bateri laptop anda. Mungkin kita mengaturnya terlalu cepat, jadi ketika kita meninggalkan sebentar sahaja laptop telah memadamkan layarnya dan fungsi hardisk. Jadi anda boleh menyemak dan menetapkan power option anda pada menu “power option properties”.  Tutorial ini telah diterangkan pada post yang lepas. Rujuk tajuk “GLOBAL IT TIPS: Tips Memelihara Kuasa Tahan Lama Bateri”. Pergi ke menu “power option” dan kemudian pilih menu “power schemes” (untuk window xp) .
2. > Periksa Suhu laptop. Sebelum itu pastikan juga saluran udara (berada ditepi atau bawah laptop) untuk membuang kepanasan laptop tidak tersumbat (bersihkan kalau tersumbat). Suhu laptop boleh diperiksa menggunakan aplikasi “SpeedFan”(search di google.com). Ia juga boleh diperiksa melalui system BIOS (Rujuk pada User Manual Book laptop. Gunakan “Cooler Fan” jika terlalu panas.

> Kerosakkan hardware. Seandainya masih berlaku perkara yang sama berkemungkinan terdapat “chip” atau “ic” pada mainboard yang harus digantikan jadi hantar kekedai servis. Nasihat saya jangan baiki laptop sendiri jika anda tiada kepakaran dalam hal ini.

Dengan penerangan ini diharap boleh menjadi panduan untuk pembaca sekalian. Mencegah adalah lebih baik dari merawatnya. Sekian.
Advertisements

26 thoughts on “Kenapa Laptop Panas atau Laptop Overheating

  1. >laptop padam ketika tengok video, mungkin sebab overheating ataupun ram anda yang hampir rosak.. cuba check gunakan kaedah yang saya ajar sebelum ni..

  2. >Many very interesting things to articles around the computer. My laptop is from Siemens – Fujitsu I'm satisfied. Unfortunately I can not do everything correctly translated, a real shame

  3. >kemungkinan berlaku lagi tetap ada.. sediakan payung sebelum hujan.. gunakan tips penjagaan laptop dalam entri saya sebelum ni..

  4. >boleh jadi juga.. blue skrin juga ada penyebab lain antaranya RAM nak rosak, Hardisk rosak ataupun Window file corrupt.. cuba check guna tips yang saya post… nanti saya akan postkan untuk laptop blue skrin..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s