>Apakah Sebab Laptop Hidup, Tapi Gambar Di Layar Tidak Keluar

>

Apakah Sebab Laptop Hidup, Tapi Gambar Di Layar Tidak Keluar

Ketika anda ‘on’ laptop atau netbook, laptop tersebut hidup tetapi layar skrin tidak mengeluarkan apa2. Perkara yang perta perlu anda lakukan adalah memeriksa memori atau ram laptop. ini adalah kerana RAM memainkan peranan penting dalam panampilan visual yang kedua inverter skrin dan yang ketiga adalah graphic.

Bagaimana nak periksa?. Mula2 buka bahagian kondisi RAM dan cabut semua RAM. tengok samada ram terletak dengan betul atau tidak. kalau betul cuba cabut RAM dan gosokkan kaki RAM dengan getah pemadam pensel beberapa kali. Selepas itu pasangkan dan ‘on’ laptop. jika sudah tampil gambar pada skrin berkemungkinan RAM anda hampir rosak.

Jika tidak hidup jugak cuba gunakn RAM yang baru dan pasangkan laptop. Kalau tak menjadi jugak berkemungkinan inverter skrin atau skrin laptop anda yang rosak. Jadi kalau ini yang berlaku perlulah anda menghantarnya kekedai servis. Anggaran kos servis bagi tukar inverter skrin RM150-RM200 dan tukar skrin RM200-RM500. Sekian.. Selamat Mencuba.

Advertisements

3 thoughts on “>Apakah Sebab Laptop Hidup, Tapi Gambar Di Layar Tidak Keluar

  1. assalamualaikum…sy nk tnya..sy daa on lptop dn lmpu biru tu mnyala…dn lmpu msih lg brkelip2…tp bila daa kuar gmbr bios..tbe2 x kuar gmbr pape…dn sy prasan lmpu dh x brkelip daa…mhon saudara mmbntu sy…trima kasih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s