>Tips Membeli Laptop Terpakai

>

Tips Membeli Laptop Terpakai

Salam… Perkembangan pantas IT hari ini menyebabkan laptop menjadi satu keperluan kepada sesiapa sahaja yang berkemampuan. Bagi yang kurang berkemampuan pula tentu memilih membeli laptop yang terpakai. Jadi sebelum membuat keputusan untuk membelinya, saya mencadangkan bebrapa perkara yang perlu sebelum membuat keputusan untuk membelinya. Bagi mendapatkan laptop terpakai yang ideal hal-hal berikut perlu diambil kira.

Pertama, usahakan membelinya dikedai. Jika anda membelinya dari pemiliknya pastikan mana2 “password” pada system window, system bios dan hardisk telah di buang oleh pemiliknya.

Dua, tetapkan bajet anda. Harga laptop terpakai biasanya murah dari yang baru. Jadi buat survey dulu harga pasaran laptop tersebut dimana-2 kedai ataupun laman web contohnya http://www.mudah.my

Tiga, periksa bateri. Untuk tengok keadaan bateri anda perlu membuka system window dan cuba tengok di ikon “toolbar” bawah kanan. biasanya kalau bateri “kong” tanda pangkah merah akan kelihatan. perlu dingatkan juga sambungan adapter charger dan on ke sambungan letrik untuk melihat bateri masih boleh dicas atau tidak.

Empat, periksa kelengkapan dan hardware Laptop. kelengkapan adalah seperti charger, cdrw @ DVDRW, webcam, mmc, usb dan lain2 samada masih berfungsi atau tidak.

Lima, Lihat spesifikasi Laptop. Semak ram, hardisk, processor. ini boleh dilihat dalam “system properties” laptop tersebut. perhatikan juga skrin laptop tersebut. Biasanya sekiranya ada titik atau garis halus di skrin, ia akan rosak tau boleh dikatakan rosak.

Enam, Minta resit pembelian. Ini adalah untuk keselamatan dan bukti. takut-2 barang curi.

Tujuh, Lihat dalam sistem window. samadah bermasalah kepada operasinya dan perhatikan kalau ada error pada sistem.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s